• Slávik Slovenska

          • Po dvoch rokoch odmlčania sa opätovne spustil ďalší ročník celoslovenskej speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktorá trvá už 30 rokov. V obvodnom kole reprezentovali našu školu tri žiačky v troch kategóriách:

            1. kategóriu reprezentovala Rozália Garajová z II. B triedy,
            2. kategóriu reprezentovala Barbora Jančárová zo VI. B triedy,
            3. kategóriu reprezentovala Takáčová zo VII. C triedy.

            Výkon všetkých troch dievčat bol krásny, avšak v silnej konkurencii sa podarilo zaujať popredné miesto len jednej z nich, a to Barborke Jančárovej, ktorej k 1. miestu v obvodnom kole srdečne gratulujeme!

            Veľká vďaka patrí i korepetítorovi, nášmu bývalému žiakovi Kristiánovi Schmidtovi, ktorý hudobným sprievodom umocnil krásu speváckeho prejavu dievčat.

            S radosťou budeme pokračovať v hodnotnej tradícii najstaršieho speváckeho podujatia na Slovensku.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je príležitosťou na oslavu našej planéty a životného prostredia. Koná sa každoročne 22. apríla.

            Ako prebiehal tento deň na našej škole?

            Každá trieda vytvorila so svojím triednym učiteľom aktivity a niekoľko záchranných akcií pre našu planétu Zem. Starší žiaci zbierali odpad v okolí našej školy, mladší veľmi dôsledne vyčistili areál školy. Vyzbieraný odpad poctivo separovali. Taktiež sa pokračovalo v tradícií dopĺňania zelene v areáli školy, do ktorého pribudli krásne nové kvety. O ich výsadbu sa postarali žiaci štvrtého a šiesteho ročníka. Tretiaci zas spoznávali život zvierat v ZOO a piataci život včiel v prírode. Starší žiaci sa prešli po náučných chodníkoch v Novoveskej Hute a Tatranskej Lomnici. Žiaci deviatych ročníkov navštívili Markušovský skalný hríb a tiež malým prváčikom ukázali, aké dreviny sa nachádzajú v areáli školy.

            Tento deň sme si všetci náramne užili, no hlavne sme urobili niečo pozitívne pre našu planétu Zem.

          • Deň Zeme v eTwinningu

          • Viaceré európske školy sa v rámci eTwinning projeku zapojili do aktivít Dňa Zeme. Projektu sa zúčastnili školy z Turecka, Španielska, Francúzska a Slovenska, konkrétne žiaci 6.D, ZŠ Nad Medzou. Deti vyrábali rôzne plagáty, pohľadnice, navštívili miesta, kde sa zhromažďuje a triedi odpad, sadili stromčeky, zbavovali prostredie odpadkov. Hlavným cieľom bolo zmeniť myslenie nielen detí, ale aj dospelých, prepojiť vzdelávanie s každodenným životom, upozorniť širokú verejnosť na problémy spojené so znečisťovaním životného prostredia. Žiaci škôl si takto mohli uvedomiť, že životnému prostrediu je potrebné venovať väčšiu pozornosť, aby sme jeho poklady mohli zachovať pre budúce generácie.

                                                         P.uč. Spodníková

          • Zimná Kalokagatia

          • 21. apríla 2022 sa konalo v kongresovej sále Hotela Patria - Štrbské pleso, slávnostné vyhodnotenie kultúrno - umeleckých súťaží. Za našu školu si prevzali ocenenie:

            • kategória 7.- 9. ročník
              • Téma: Piktogram: medaila
              • Júlia Erbanová - IX.A - 2. miesto
            • kategória 7.- 9. ročník
              • Téma: Športová fotografia
              • Matúš Anthony - VIII.B - 2. miesto 
            • zvlástna cena
              • Oliver Vereš - V.A
          • Sokoliari

          • Dňa 20. apríla 2022 sa žiaci 6.C a 6.D zúčastnili exkurzie na Správe NP Slovenský raj, kde sa mali možnosť stretnúť so sokoliarmi a rôznymi druhmi dravých vtákov, ktorí prišli zo Starej Ľubovne. Žiaci sa viac dozvedeli o práci a starostlivosti o dravé vtáky, tiež sa zúčastnili zaujímavých aktivít a hier a mali si možnosť vyskúšať vytvoriť drevené kŕmidlo pre vtáky. Žiakov tieto aktivity veľmi zaujali a boli radi, že si mohli spestriť vyučovanie aj takouto formou.

             

            V piatok okrem sadenia kvetov sa 6.C zúčastnila prírodovednej prednášky v Múzeu Spiša Zem, miesto pre život - Nespútané živly.

          • Dejepisná exkurzia Levoča

          • Dňa 13. apríla 2022 žiaci 5. ročníka ZŠ Nad Medzou navštívili krásnu historickú Levoču.

            Využili sme možnosť, že doslova ,,na skok“ od nás leží slávne kráľovské mesto.  

                 Aj preto naše prvé kroky viedli na radnicu. Patrí k architektonicky najtypickejším stavbám levočského námestia. Mestská rada tu rozhodovala nielen o osudoch mesta a jeho obyvateľov, ale i o osudoch celého okolia.

                 Potom sme navštívili Thurzov dom, ktorý je dnes sídlom Štátneho oblastného archívu v Levoči. Tam nám ochotná pani archivárka vysvetlila, na čo slúži archív a čo v ňom môžeme nájsť.

                 V historickom dome na námestí, ktorého najstarším známym majiteľom bol Majster Pavol z Levoče sme si prezreli expozíciu venovanú životu a dielu jedného z najvýznamnejších majstrov neskorej gotiky – rezbárovi Majstrovi Pavlovi

                 V tomto roku bola novinkou návšteva starého kláštora minoritov v Levoči, ktorý je jednou z najvýznamnejších a najstarších gotických stavieb v meste i na Slovensku vôbec.

                 Počasie nám v tento príjemný jarný deň prialo, strávili sme čas poznávaním našej minulosti i okolia. Po dlhom období bez výletov a exkurzií sme sa naštartovali výbornou akciou, z ktorej si odnášame milé spomienky.

          • Pálenie Moreny

          • Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka.

            Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období.

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Túto tradíciu zachovali aj deti z našej základnej školy pod vedením Bc. Kataríny Kuchárovej.

          • Korčuľovanie

          • Žiaci – 1.C triedy za začiatkom apríla zúčastnili korčuliarskeho kurzu.

            Cieľom  výcviku bolo získanie a zdokonaľovanie korčuliarskych zručností, prekonanie obáv z ľadu a nácvik korčuliarskej techniky.

            Projekt v spolupráci s hokejovými trénermi a hráčmi hokejového klubu bolo to najlepšie, čo sme si mohli priať. Postupne sme sa učili rovnováhu a chôdzu na ľade, korčuľovanie vpred, odraz či zabrzdiť. Nikdy nechýbali hry na ľade, ktoré mali vzdelávací charakter. 

            Prístup trénerov bol profesionálny - boli milí, aktívni - čím motivovali žiakov k vytrvalosti a snahe. Taktiež program kurzu bol pre deti atraktívny, najmä preto, že  každý deň bol v niečom iný a primerane sa striedali organizované aktivity (súťaže a cvičenia) s voľnejším časom na oddych a zábavu.

            Žiakom sa páčilo najmä to, že aktivity na ľade boli rôznej náročnosti (aj pre úplných začiatočníkov, aj pre žiakov, ktorí sú v korčuľovaní pokročilejší) - aby sa mohli aktívne zapájať všetci žiaci. Oceňujem aj to, že sa na kurze venovala pozornosť aj deťom - úplným začiatočníkom, ktoré mali k dispozícii potrebné pomôcky, aby sa na ľade vedeli udržať (žiaci začiatočníci to veľmi ocenili a významne im to pomohlo prekonávať strach). Plusom bola aj bezplatnosť a možnosť požičať si korčule a prilbu - vďaka tejto možnosti sa mohli kurzu zúčastniť aj deti z finančne slabších rodín. Taktiež po organizačnej stránke nám veľmi pomohla aj možnosť nechávať si korčule a prilby v šatni

            Všetci moji žiaci, ktorí sa kurzu zúčastnili dosiahli pokrok v korčuľovaní, a čo je dôležitejšie - upevnil sa v nich pozitívny vzťah k tomuto športu. Na kurz sa všetci veľmi tešili, a odchádzali zarmútení len z jedného dôvodu - že sa už skončil.

          • Úspešné florbalistky

          • Žiačky ZŠ Nad Medzou 1, vyhrali okresné kolo vo florbale žiačok ZŠ a vybojovali si postup na krajské kolo.

            Za reprezentáciu školy ďakujeme.

          • Marec - mesiac knihy

          • Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou.
            Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. S knihami sa stretávame už od útleho veku. Prvé leporelá, publikácie s básničkami a riekankami pre deti. Neskôr sú to encyklopédie, dievčenské romány či napínavé detektívky. Aj deti cv školskom klube pracovali na záložkách do kníh a vytvorili svoje prvé literárne diela ako napríklad leporelo, komix, prvú knihu a časopis. Spolu sme prečítali mnoho kníh a dokopy sme prečítali 1256 strán.

          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Význam vody je nevyčísliteľný, potrebujú ju ľudia, zvieratá i rastliny. Bez vody by život na Zemi nemohol existovať. Cieľom Svetového dňa vody je nezabúdať  na dôležitosť a význam vody, upozorňovať na stav vôd a viesť ľudí k ich ochrane. Posolstvom tohto dňa je heslo: „ Ktokoľvek ste, kdekoľvek ste, voda je vaše ľudské právo.“ Aj naši žiaci na to nezabudli, preto si tento deň  pripomenuli  rôznymi aktivitami a činnosťami.  Žiaci si nakreslili pekné obrázky o vode, zhotovili  loďky, čelenky s kvapkami, farebný vodný svet, rozprávkové kvapky vody, testovali sa, čo všetko vedia o vode.  Prácu si spestrili pracovnými listami, omaľovánkami  a prezentáciami na tému: Voda- základ života, Putovanie vody. To všetko doplnili ochutnávkou vôd rôzneho druhu – minerálne, stolové, ochutené...
            Takže vážme si vodu, voda nás sprevádza od narodenia, voda je život.                                 

      • Kontakty

        • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
        • 053/ 44 13 990, 0948 934 866 - Riaditeľka školy 053/ 44 13 992, 0904 575 900 - Zástupca riaditeľa školy 1.stupeň 053/ 44 13 992, 0948 934 886 - Zástupca riaditeľa školy 2.stupeň 053/ 44 23 754 - Tajomníčka školy 053/ 42 99 754 - Ekonómka školy 053/ 44 61 120 - Školská jedáleň
        • Nad Medzou 1 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
        • 35546042
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje