• Finančná gramotnosť

          • Dňa 23.06.2022 sa žiaci piateho ročníka hravou formou vzdelávali v oblasti finančnej gramotnosti.

            Najskôr sme si objasnili pojmy ako osobný, rodinný rozpočet, príjmy, výdavky, kde sme trochu popustili uzdu fantázii, výrečnosti a kreativite. Nadobudnuté vedomosti sme si overili pomocou krátkej tajničky, ktorú sme si spoločne vyhodnotili. Na záver bola vyhlásená súťaž. Úlohou každej dvojice bolo nakúpiť na párty, čo najpestrejšie občerstvenie, avšak čo za najnižšiu cenu. K dispozícií mali iba 50 eur a letáky zo 4 rôznych obchodných reťazcov.

            Túto úlohu zvládli bravúrne všetky dvojice, no žiaci si hlasovaním vybrali svojho bezkonkurenčného víťaza.

          • OZNAM pre stravníkov žiakov, učiteľov, zamestnancov

          • Dňa 29. a 30. 6. 2022 sa z prevádzkových dôvodov (vyúčtovanie, uchovávanie a skladovanie potravín,...) nebude možné prihlásiť ani vyhlásiť z obeda!

            Odhlášky z týchto dní budú prijaté do 28.06. 2022 (utorok) najneskôr do 08:00 hod.

            V prípade, že nestihnete obed včas odhlásiť, je možnosť prísť odobrať obed do obedára (iných vhodných nádob).

            Za pochopenie ďakujem!

            V Spišskej Novej Vsi 21. 06. 2022, Helena Tkáčová - vedúca ŠJ

          • 💧Zdokonaľovací plavecký výcvik 🏊🏽‍♂️

          • Po ročnej prestávke sme pre našich šiestakov mohli opäť pripraviť zdokonaľovací plavecký výcvik. Veríme, že okrem zlepšenia svojich plaveckých schopností si z výcviku odniesli aj pekné zážitky a budú sa môcť bezpečne zabávať v mori či v bazéne počas školských prázdnin. 

          • Sokoliari

          • Už po druhýkrát sa naša škola rozhodla do svojho areálu priniesť kus prírody a obzvláštniť deťom poobedie v školskom klube v podobe návštevy pravého Sokoliara a jeho vycvičených dravcov. Medzi týmito dravcami boli kuvik plačlivý Artuš, sokol hybrid Jimmy, sokol rároh Sven, kondor morkovitý Odin, krkavec čierny Zoe a myšiak štvorfarebný Zurry. Deti uchvátilo nielen pútavé rozprávanie Sokoliara o živote a spôsobe lovu svojich miláčikov, ale predovšetkým reálna ukážka ich letu. Niektoré vtáky mali nasadené čiapočky, aby ich nerozptyľovalo okolité prostredie. Deti sa opäť dozvedeli množstvo zaujímavostí  a nadobudli nové poznatky. Veríme, že tento druh obohacovania poznatkov našich školákov sa stane každoročnou tradíciou a už teraz sa tešíme na Ďalšie stretnutie s týmito krásnymi vtákmi a ich pánom..

          • O kozliatkach

          • Žiaci 2.B sa okrem zvládania čítania textov v čítanke popasovali aj s dramatizáciou známej rozprávky O kozliatkach. Aj keď v tejto verzii nekončia kozliatka vo vlčom bruchu, ako správna rozprávka končí aj táto dobre. 

            Pripravili sme si potrebné rekvizity, nacvičili priestorové predvedenie a v našej telocvični si toto naše predstavenie pozreli aj naši spolužiaci – prváci, druháci a tretiaci.

            A viete ako nás potešili rekcie divákov? Potlesk hovoril za všetko a my sme sa rozhodli pripraviť opäť niečo aj budúci šk. rok.

            ... pozrite si ukážku z rozprávky z našej triedy.

                                                                                     PaedDr. D. Hofericová – triedna uč. 2.B

          • Siedmaci navštívili hasičskú stanicu

          • Dňa 13.06.2022 navštívili naši žiaci z triedy 7.A hasičskú stanicu v Spišskej Novej Vsi. Boli oboznámení s tým, ako prebieha výjazd požiarnikov k zásahu, sprostredkovali nám bežný deň na hasičskej stanici, ukázali nám nástroje, ktoré hasiči pri svojej práci používajú. Vysvetlili nám aj to, aké auto zasahuje pri rôznych udalostiach – pri požiari domu, pri nehode na ceste alebo pri požiari v lese. Siedmakom názorne predviedli sirény a majáky na autách ako aj signál, ktorý sa na hasičskej stanici rozozvučí, keď niekto nahlási výjazd. Mohli si vyskúšať, aké je to pomáhať pri ošetrení zraneného, ale aj vyskúšať si hasičskú štvorkolku, či profesionálne hasiť vodou. Úlohy sprievodcu svetom hasičov sa zhostil profesionálny hasič pán Juraj Čuchran, ktorý nám veľmi trpezlivo a podrobne rozprával o svojom povolaní. Ďakujeme za milé, ústretové, ale hlavne poučné prijatie na hasičskej stanici.

          • Exkurzia na Oravu

          • Dňa 10.06.2022 sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili literárnej exkurzie na Oravu. Navštívili sme rodný dom Martina Kukučína v Jasenovej, kde sme sa dozvedeli o živote a tvorbe významného slovenského spisovateľa Martina Kukučína. Nové poznatky sme získali aj v Múzeu P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Spoznali sme tu životnú cestu nášho velikána - Pavla Országha Hviezdoslava.
            Vo vitrínach sme mali možnosť vidieť osobné veci autora, fotografie i výtlačky jeho kníh. V závere exkurzie nás čakala prehliadka Oravského hradu. Domov sme sa vrátili podvečer plní zážitkov a nových poznatkov.

          • Škola v prírode – Penzión Encián

          • Školy v prírode v termíne od 06.06.2022 do 10.06.2022 v PENZIÓNE Encián, Tatranská Lomnica sa zúčastnilo 50 žiakov (z IV.A, IV.B, IV.C triedy), 3 pedagógovia, 1 vychovávateľka- zdravotníčka.

            Žiaci boli ubytovaní v 2, 3, 4 a 5 lôžkových izbách so sociálnym zariadením. Stravovanie bolo 5x denne; raňajky, desiata, obed, olovrant, večera + pitný režim celý deň.

            V dopoludňajších sme sa učili podľa vopred vypracovaného rozvrhu hodín, v popoludňajších hodinách sme absolvovali výlety:

            2.deň: Múzeum TANAPU

            3. deň: Dobrá hračka

            4. deň: Ski Museum

            5. deň: Starý Smokovec, odchod do SNV

            Počas výletov si mohli žiaci nakupovať rôzne suveníry a darčeky pre svojich blízkych a zdokonaľovali tak svoju finančnú gramotnosť.

            Žiaci si upevnili priateľské vzťahy, utužili sa kolektívy tried. Pobytom v prírode si posilnili jednak fyzickú zdatnosť, ale upevnili si aj enviromentálny vzťah k prírode. V neposlednom rade nadobudli dôležité skúsenosti získané samostatnosťou, disciplínou a životom v kolektíve bez rodinných príslušníkov.

          • Večerný beh mestom

          • Naši žiaci sa v piatok 03. júna 2022 zúčastnili večerného behu mestom. 

             

            Midi žiaci (2013 - 2014)

            1. miesto Tomáš Sliva 🥇
            2. miesto Šimon Novotný 🥈
            3. miesto Jakub Čišovský 🥉

            Najmladší žiaci (2011 - 2012)

            1. miesto Leo Jozef Veisenpacher 🥇

            Mladšie žiačky (2009 - 2010)

                  2. miesto Paulína Pencáková 🥈

            Dorastenky (2005 - 2006)

                 3. miesto Paulína Petrovová 🥉

             

            K úspešnej reprezentácii školy gratulujeme.

          • Exkurzia do Osvienčimu a Krakova

          • V dňoch 30. a 31. mája 2022 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Osvienčimu a Krakova. V pondelok sa vyrážalo v skorých ranných hodinách a už počas cesty začala cestovná sprievodkyňa zoznamovať žiakov s dejinami Poľska.

            Prvý deň sme navštívili koncentračný tábor v Osvienčime, azda najobávanejšie miesto našich európskych dejín. Spolu sme prešli bránou Auschwitzu a stáli sme aj na rampe v Birkenau, kde sa robila selekcia väzňov, prezreli sme si expozície obidvoch múzeí a zmapovali terén obidvoch koncentračných táborov.

            Mimoriadne sugestívne na nás zapôsobil výklad, ktorý sa opieral predovšetkým o osudy väzňov, o životy jednotlivcov aj celých rodín, s prihliadnutím na slovenských väzňov.

            Exkurziu do bývalého koncentračného tábora Osvienčim-Brezinka/Auschwitz-Birkenau by mal absolvovať asi úplne každý. Až tam si totiž človek uvedomí, že mnohokrát rieši úplné malichernosti. Skutočné ľudské utrpenie sa odohrávalo práve tam.                                                         
             

            Súčasťou exkurzie bola aj prehliadka Krakova. Počas prechádzky Kráľovskou cestou od Barbakánu po kráľovské sídlo Wawel sme na Hlavnom rínku neobišli Sukiennice, Mariánsky kostol ani Ratušovu vežu. Navštívili sme Katedrálu na Wawli, miesto korunovácie poľských kráľov, aj hrobky svätých, panovníkov a iných významných osobností poľskej histórie. Pri zvone Žigmunda sme nezabudli na prianie, ktoré sa nám podľa povesti určite vyplní.

            Popri bohatom programe sme samozrejme stihli aj nákupy v nákupnom centre Galeria Krakowska.

            Plný zážitkov a skúsenosti sa žiaci šťastne vrátili domov v utorok vo večerných hodinách.

          • Deň detí v ŠKD

          • 1. jún je dňom všetkých detí, malých či veľkých. Deti sa tešia na tento magický deň plný hier, zábavy a prekvapení. Aj tento rok čakalo na deti v ŠKD prekvapenie. Spoločne sme tento sviatok oslávili na multifunkčnom ihrisku. Pre všetkých bolo pripravené súťažno – zábavné popoludnie. Súťažiaci boli odmenení sladkosťami a dobrou náladou. Prežili pekné chvíle a my im prajeme takýchto zážitkov čo najviac.

      • Kontakty

        • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
        • 053/ 44 13 990, 0948 934 866 - Riaditeľka školy 053/ 44 13 992, 0904 575 900 - Zástupca riaditeľa školy 1.stupeň 053/ 44 13 992, 0948 934 886 - Zástupca riaditeľa školy 2.stupeň 053/ 44 23 754 - Tajomníčka školy 053/ 42 99 754 - Ekonómka školy 053/ 44 61 120 - Školská jedáleň
        • Nad Medzou 1 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
        • 35546042
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje