• Školské kolo Geografickej olympiády

          • Cieľom Geografickej olympiády je rozvíjať záujem žiakov o Geografiu ako nosného predmetu poznávania krajiny a prírody. Má podporiť rozširovanie geografických vedomostí žiakov, ich praktických zručností v topografii, v záujmovej činnosti pri poznávaní a ochrane miestnej krajiny. Má viesť žiakov  k pochopeniu sveta ako multikultúrneho priestoru, k akceptovaniu zvykov, tradícií a spôsobu života obyvateľov iných krajín sveta.

            Dňa 23.11.2022 sa konalo Školské kolo Geografickej olympiády online formou. Zúčastnilo sa ho 56 žiakov v 3 kategóriách: G kat. – 5. ročník, F kat. – 6. a 7. ročník, E kat. – 8. a 9. ročník.  Súťažiaci vypracovávali jeden test s úlohami, v ktorom  pri určitých úlohách mohli využívať Atlas sveta a Atlas Slovenska. Časový limit na vypracovanie testu bol 90min..

            Úspešných bolo 91% zúčastnených žiakov, no len prví traja z každej kategórie majú možnosť postúpiť do okresného kola.

            Postupujúci žiaci do Okresného kola Geografickej olympiády:

            G kategória - 1. Violet Weagová (5.A)

                                    2. Valentína Čajová (5.C)

                                    3. Matúš Bumbál (5.C)

            F kategória - 1. Gréta Cehulová (6.B)

                                 2. Paulína Pencáková (7.A)

                                 3. Bianka Šusterová  (7.D)

            E kategória - 1. Matúš Antony (9.B)

                                  2. Jakub Uhrin (9.D)

                                  3. Dominika Dravecká (9.D)

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a postupujúcim žiakom do Okresného kola držíme palce, aby dosiahli čo najlepšie výsledky.

             

          • Recyklácia odpadu

          • V mesiaci November sme sa zapojili do procesu triedenia odpadu. Našim cieľom je naučiť deti ako sa odpad triedi a následne recykluje. Recyklácia znamená, že materiál, ktorý už bol raz použitý, využijeme znovu. Vďaka recyklácii odpadu nemusíme vyrábať toľko nových produktov. Pri výrobe nových produktov spotrebujeme množstvo energie, čím zvyšujeme produkciu emisií skleníkových plynov. Recykláciou znižujeme množstvo potreby uskladnenia odpadov na skládkach. Šetríme tým životné prostredie, prírodu našej krajiny, zdravie našej planéty a tým aj naše vlastné zdravie.

            Žiaci pri tejto príležitosti v ŠKD spolu s vychovávateľkami roztriedili odpad a z neho vyrobili rôzne jednoduché výrobky. Touto činnosťou získali vlastnú skúsenosť spojenú s významom triedenia odpadu a jeho recykláciou.

          • Vernisáž

          • Spišské kultúrne centrum a knižnica nás, žiakov a žiačky 3.A triedy, pozvali na putovnú výstavu k 100. výročiu narodenia spisovateľky Kláry Jarunkovej. My sme pozvanie s radosťou prijali, boli sme potešení a detsky zvedaví. Výstava nám predstavila  osobnosť a literárne dielo jednej z našich najúspešnejších autoriek. Vypočuli sme si ukážky z jej tvorby venovanej generáciám detí nielen u nás, ale aj v zahraničí.

            Knihy sú pre nás kúzlom najrýchlejšieho cestovania, poznania a porozumenia. Učíme sa byť dobrými a aktívnymi čitateľmi. Ďakujeme preto Spišskému kultúrnemu centru a knižnici, že nám umožnili obohatiť si náš detský svet a prehĺbiť si aj touto expozíciou lásku ku knihám.

            Spišské kultúrne centrum a knižnica nás, žiakov a žiačky 3.A triedy, pozvali na putovnú výstavu k 100. výročiu narodenia spisovateľky Kláry Jarunkovej. My sme pozvanie s radosťou prijali, boli sme potešení a detsky zvedaví. Výstava nám predstavila  osobnosť a literárne dielo jednej z našich najúspešnejších autoriek. Vypočuli sme si ukážky z jej tvorby venovanej generáciám detí nielen u nás, ale aj v zahraničí.

            Knihy sú pre nás kúzlom najrýchlejšieho cestovania, poznania a porozumenia. Učíme sa byť dobrými a aktívnymi čitateľmi. Ďakujeme preto Spišskému kultúrnemu centru a knižnici, že nám umožnili obohatiť si náš detský svet a prehĺbiť si aj touto expozíciou lásku ku knihám.

          • Krajské majstrovstvá vo florbale žiačok

          • 💪🏻

            V Košiciach sa 22. novembra 2022 konali krajské majstrovstvá vo florbale žiačok.

            Zúčastnilo sa deväť škôl, víťazi okresných kôl. Turnaj pre naše žiačky nezačal najlepšie. S budúcimi finalistkami turnaja hrali vyrovnaný zápas, ktorý nakoniec nešťastne prehrali 2:3. Táto prehra rozhodla o tom, že naše žiačky nepostúpili do bojov o medaily. V ďalšom zápase v skupine a taktiež v skupine o štvrté až šieste miesto už ani raz nezaváhali, všetky súperky jednoznačne prevyšovali vo všetkých herných činnostiach a obsadili konečné štvrté miesto.

             

            Dievčatám za predvedenú hru a reprezentáciu školy ďakujeme.

            👏🏼

          • 👩🏼‍🎓Deň študentstva 🧑🏼‍🎓

          • Pri príležitosti Dňa študentstva sa uskutočnilo slávnostné prijatie úspešných žiakov základných škôl primátorom mesta v obradnej sieni Radnice. 

            Medzi ocenenými boli aj žiaci našej školy - 

            • Paulína Pencáková VII. A
            • Matúš Antony IX. B
            • Oliver Vereš VI. A
            • Tobias Čuchran prevzal ocenenie aj za družstvo žiakov v midivolejbale a bedmintone
            • Filip Vojtila prevzal ocenenie za družstvo žiakov v minivolejbale

            Oceneným srdečne blahoželáme. 👏🏼

          • Short Track Speed Skating ISU Alpe Adria Trophy - Zagreb Open 2022

          •  Zagreb (CRO) - 12 November 2022 - 13 November 2022 

            12. – 13. novembra 2022 sa v Záhrebe konali preteky v shorttrack speed skatingu pod názvom Adria Trophy – Zagreb Open 2022. Zúčastnili sa ich pretekári zo Slovenska, Čiech, Slovinska, Bulharska, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Rumunska a hosťujúceho Chorvátska.  V konkurencii 193 pretekárov sa predstavili aj 5 žiaci našej školy a zároveň pretekári klubu ŠK STEZ Spišská Nová Ves. V súťaži si najlepšie viedla Tatiana Spodníková (2.A), ktorá si vybojovala zlatú medailu v kategórii Junior G Girls.
            Víťazke blahoželáme a za reprezentáciu školy, mesta i Slovenska ďakujeme.

          • Planetárium

          • Dňa 11. novembra 2022 sa žiaci IV. A, IV. B a IV. C zúčastnili návštevy Planetária v Prešove. Keďže súčasťou tématických plánov predmetu Prírodoveda je téma „Vesmír“, táto návšteva bola ideálnou bodkou za osvojenými vedomosťami. Žiaci si prezreli tématický audio-vizuálny program, výstavu, navštívili hviezdnu sálu, dostali odborné odpovede na pripravené otázky z oblasti astronómie a obohatení o nové informácie sa šťastne vrátili domov.

          • Moderné technológie okolo nás

          • V rámci týždňa vedy a techniky mali naši žiaci možnosť nazrieť do života stredoškolákov Strednej priemyselnej školy technickej v Spišskej Novej Vsi. Tí im ukázali množstvo zaujímavých praktických ukážok modernej techniky a ich práce, ktoré vytvárajú na hodinách. Samozrejme, dovolili aj našim žiakom vyskúšať jednotlivú modernú technológiu.

             

            Žiaci si takto dokázali utvoriť lepšiu predstavu o štúdiu na tejto strednej škole.

          • Florbalisti 💪🏻

          • ​​​​Po včerajšom skvelom prvom mieste žiačok sa o podobný kúsok dnes snažili aj naši žiaci. Náš najmladší tím na turnaji, zložený spolovice žiakmi šiesteho ročníka, doplnený o skúsenejších ôsmakov a deviatakov, sa na okresných majstrovstvách vôbec nestratil. Naopak, milo prekvapil a v celkovom poradí sa umiestnil na výbornom druhom mieste.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. 😎

          • Florbalistky - silné žiačky 💪🏻

          • Naše žiačky si dňa 8. novembra 2022 zmerali sily v okresnom kole žiačok vo florbale, na ktorý sa  prebojovalo 6 základných škôl z okresu. Po slabšom začiatku na turnaji sa naše žiačky postupne zlepšovali od zápasu k zápasu až sa dostali do finále, v ktorom zvíťazili a zaslúžene mohli prevziať pohár školských majsteriek okresu vo florbale. Zároveň získali nomináciu na krajské majstrovstvá, na ktorých budú reprezentovať nielen ZŠ Nad Medzou 1, ale celý okres.

            Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.👏🏼

          • Úcta k starším

          • Mesiac október má byť pre nás všetkých pripomienkou ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Starší ľudia si zaslúžia našu pozornosť, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám mladším.

            Preto pri tejto príležitosti si žiaci v ŠKD  spolu s pani vychovávateľkami pripravili pre svojich starých rodičov darčeky, ktoré im z lásky darovali.

          • Návšteva domova dôchodcov

          • Október je mesiac úcty k starším. Žiaci 5.A si pre nich pripravili počas výtvarnej výchovy pozdravy, ktoré spolu s malými praktickými darčekmi odovzdali seniorom pri osobnej návšteve domova dôchodcov. Seniori vytvorili hodnoty, z ktorých dodnes žijeme a preto je na mieste poďakovať im za to. Ich stopa, ich vklad, zásluhy a prínos sú základom súčasnosti aj budúcnosti. Bola to potešujúca ako aj obohacujúca skúsenosť, vedúca žiakov k širšiemu vnímaniu spoločnosti a rozvoju empatie.

            tr.učiteľka Ing. Katarína Špirková

          • Literárno-dejepisná exkurzia Liptov

          • Dňa 27. októbra 2022 sme sa s našimi šiestakmi vybrali na Liptov, aby sme spoznali dôležité miesta späté s našimi dejinami a literatúrou.

                 Skoro ráno nás autobus doviezol do malej dedinky pri Poprade – Gánoviec, tu sa nachádza pozostatok travertínovej kopy, kde v minulom storočí prebiehala ťažba a kde sa aj našiel odliatok lebky neandertálca.

                 Ďalšou zastávkou bol Havránok pri Liptovskej Mare. Kráčajúc hmlou po zarosenej tráve sme si mohli pripadať ako starí Kelti, ktorí tu na vrchu kopca postavili hradisko. Nám však počasie nedoprialo výhľady ani len na hladinu nádrže.

                 Slnko vykuklo až po príchode do Liptovského Mikuláša, kde sme navštívili Múzeum Janka Kráľa. Zoznámili sme sa so životom „najrevolučnejšieho“ spomedzi štúrovcov, vypočuli sme si príbehy o jeho nepokojnej duši.

                 V podzemí múzea nám pani sprievodkyňa predstavila príbeh Juraja Jánošíka, známeho slovenského zbojníka, ktorý bohatým bral a chudobným dával.

                 Poslednou zastávkou bol rodičovský dom Milana Rúfusa v Závažnej Porube, malej dedinke pod horami. Miestni sú hrdí na svojho velikána, na jeho poéziu, ktorá v sebe nesie múdrosť aj pokoru.

      • Kontakty

        • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
        • 053/ 44 13 990, 0948 934 866 - Riaditeľka školy 053/ 44 13 992, 0904 575 900 - Zástupca riaditeľa školy 1.stupeň 053/ 44 13 992, 0948 934 886 - Zástupca riaditeľa školy 2.stupeň 053/ 44 23 754 - Tajomníčka školy 053/ 42 99 754 - Ekonómka školy 053/ 44 61 120 - Školská jedáleň
        • Nad Medzou 1 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
        • 35546042
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje