• Vianočná besiedka v ŠKD

          • Čarovné predvianočné obdobie sa každý rok spája s vianočnou besiedkou v školskom klube detí. Celý december je počuť z každej triedy tóny vianočných pesničiek, slová vianočných vinšov a básni. Dňa 19.decembra a 20.decembra sa deti stretli pri vianočnom stromčeku, kde predviedli pestrý program. Vytvorili si tak krásnu predvianočnú atmosféru.

          • Zmena v poskytovaní dotácií na stravu od 1.1.2023 v zmysle informácie z ÚPSVaR

          • Dňa 06.12.2022 bol na rokovaní Národnej rady SR schválený návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela zákona o dani z príjmov“). Schválený návrh zákona je zverejnený na:

            https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=522045

            V zmysle schváleného návrhu novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2023 v prípade detí, ktorým je poskytovaná dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, dôjde k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.

            Vzhľadom na uvedené deťom, ktoré dovŕšili 15 rokov veku už nebude možné poskytnúť dotáciu na stravu bez predloženia čestného vyhlásenia o neuplatnení si daňového bonusu.

            Nárok na dotáciu na stravu (Zákon č. 544/2010 Z. z.) od 1.1.2023 majú:

            • deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej sa poskytuje hmotná núdza

            (do 20.12.2022 predložiť vedúcej ŠJ rozhodnutie ÚPSVaR o poberaní HN)

            • deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (oprávnenosť poberania ŽM  predložiť vedúcej ŠJ do 20.12.2022)
            • deti, ktorých rodičia si neuplatnili daňový bonus (Čestné prehlásenie o neuplatnení si daňového bonusu predložiť vedúcej ŠJ do 20.12.2022)
            • deti, ktoré dovŕšili vek 15 rokov a sú ešte žiakmi základnej školy(Čestné prehlásenie o neuplatnení si daňového bonusu predložiť vedúcej ŠJ do 20.12.2022)

            Podľa  zákona má  dieťa nárok na stravu za poplatok znížený  o  dotáciu  na podporu  stravovacích návykov dieťaťa v sume 1,30 EUR za každý deň, kedy sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo stravu. V zmysle uvedeného, zákonný zástupca dieťaťa berie na vedomie, že je povinný v prípade neúčasti svojho dieťaťa na vyučovaní ho zo stravy včas odhlásiť, alebo uhradiť plnú hodnotu obeda.

            V Spišskej Novej Vsi, 14.12.2022, Helena Tkáčová, vedúca ŠJ

            TLAČIVO - Čestné vyhlásenie (dokument WORD)

            TLAČIVO - Čestné vyhlásenie (dokument PDF)

        • Santa Claus Cup Hungary  2022
          • Santa Claus Cup Hungary 2022

          •        09.12. – 11.12.2022 sa v maďarskej Budapešti konali preteky v rýchlokorčuľovaní Santa Claus Cup 2022. Medzi najúspešnejších pretekárov opäť patrila žiačka našej školy Tatiana Spodníková z 2.A, ktorá si v svojej kategórii Junior G Girls vybojovala zlatú medailu. Víťazke blahoželáme.

          • Lucia - zvyky a tradicie

          • V období od Lucie do Vianoc sa nezabúdalo na pranostiky: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“ Ľudia sa už nevedeli dočkať najkrajších sviatkov roka. Od Lucie do Vianoc je to presne 12 dní. A podľa toho, aké tie dni boli, také mali byť aj mesiace v nasledujúci rok. Svetla ubúdalo, noci pribúdalo, krajina sa odela do bieleho. Hovorilo sa tiež, že Svätá Lucia je kráľovnou zimy. Lucky chodili vo dvojiciach alebo vo väčších skupinách. Niektoré boli oblečené v bielom a  niektoré v kroji. V ruke mali husacie pierko, ktorým vymetali miestnosti nielen od pavučín, ale aj od biedy a psoty, zlých duchov, temných síl, chorôb a trápenia. Táto tradícia symbolicky znamenala držanie nešťastia ďaleko od domu. Tieto zvyky a obyčaje môžeme oživiť aj v dnešnej dobe. 

            Na našej škole sme si aj my pripomenuli sviatok Lucie. Dievčatá z folklórneho krúžku pod vedením Bc. Kataríny Kuchárovej, preoblečené a zahalené do plachty, vymetali zlých duchov a temné sily. Svojím prevedením chceli aj ostatným žiakom priblížiť tento magický zvyk. 

          • Mikuláš na škole

          • Deti so strachom a nadšením v očiach, vysmiati rodičia s fotoaparátmi v rukách a traja významí hostia. Jeden nebesky krásny, druhý poslaný priamo z pekla a ten tretí odetý v červenom kabáte s dlhou bielou bradou a plným mechom darov. Aj tento rok k nám zavítal sám svätý Mikuláš, ktorý otvára vianočné obdobie, na ktoré sa tešia malí i veľkí. Okrem jeho návštevy na prvom a druhom stupni, dostal každý sladkú drobnosť a srdiečko od čerta.

          • KÚZELNÁ FYZIKA

          • Fyzika pochádza z gréckeho slova fyzis, ktoré znamená príroda.

            Dňa 02.12.2022 sme na našej škole zorganizovali popularizačné podujatie Kúzelná fyzika s lektorom Mgr. Michalom Figurom. Poslaním tohto projektu je ukázať žiakom, že fyziky sa nemusia báť, pretože je všade okolo nás. Žiaci šiesteho až deviateho ročníka mali možnosť vidieť mnoho zaujímavých fyzikálnych experimentov, pri ktorých si ozrejmili pojmy ako ťažisko, tlak, hustota, Eulerov disk, Newtonova kolíska... Niektorí žiaci sa zapojili do realizácie pokusov.

            Všetci si užili zábavnú hodinu a odniesli si, že fyzika je krásna priam až kúzelná veda.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

          •    Aj na našej základnej škole vyrastá mladá generácia športových talentov, ktorý   však je potrebné neustále rozvíjať. Tak ako po minulé roky, i tento rok sa na našej škole v priebehu októbra a novembra uskutočnilo Testovanie pohybových predpokladov  žiakov 1. a 3. ročníka. Zámerom ministerstva školstva je prostredníctvom národného testovania zistiť aktuálny pohybový stav mladších žiakov, prirodzenou cestou ich motivovať k športu a identifikovať nádejné športové talenty. Výsledky testovania pomôžu informovať rodičov a zároveň nasmerujú žiakov na športy, pri ktorých majú možnosť uplatniť svoje vrodené pohybové predpoklady.

                  Naši prváci a tretiaci s chuťou, nadšením a entuziazmom bojovali v 11-tich testových disciplínach a prekonávali tak sami seba. Svoj aktuálny somatický stav zisťovali v disciplínach telesná výška a hmotnosť. Pohybové schopnosti si otestovali v disciplínach skok do diaľky z miesta, ľah-sed za 1 minútu a kotúľanie 3 lôpt. Okrem toho si zmerali sily vo výdrži v zhybe s nadhmatom, svoju rýchlosť a vytrvalosť overovali v disciplínach člnkový rýchlostný a člnkový vytrvalostný beh. Vyskúšali si aj predklon s dosahovaním v sede a opakovanú zostavu s gymnastickou tyčou. Nakoniec sa zabavili pri pohybovej hre s názvom vlajková naháňačka.

                       S úsmevom môžeme skonštatovať, že testovanie kladne ovplyvnilo emócie detí. Žiaci preukázali svoju súťaživosť a radosť z dosiahnuteľného výkonu. Pohyb si s radosťou užívali.

          • Korčuliarsky program

          • Pripraviť sa, pozor, štart ... tak začali prváci svoj týždeň na korčuliach. Od pondelka do piatku sa žiaci I. B zapojili do korčuliarskeho programu. Každý deň ich čakala nová výzva a každú postupne zvládli. Od bezpečného padania, státia na korčuliach až po rýchlostné preteky zdolávali hravou formou jednotlivé prekážky. Vďaka podpore rodičov a skvelých trénerov bolo pre nich učenie hrou a veľkou zábavou.

      • Kontakty

        • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
        • 053/ 44 13 990, 0948 934 866 - Riaditeľka školy 053/ 44 13 992, 0904 575 900 - Zástupca riaditeľa školy 1.stupeň 053/ 44 13 992, 0948 934 886 - Zástupca riaditeľa školy 2.stupeň 053/ 44 23 754 - Tajomníčka školy 053/ 42 99 754 - Ekonómka školy 053/ 44 61 120 - Školská jedáleň
        • Nad Medzou 1 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
        • 35546042
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje