• Okresné majstrovstvá vo futbale žiakov a žiačok

          • ⚽️26. apríla 2023 a 27. apríla 2023 odohrali naši žiaci a žiačky svoje turnaje, okresné majstrovstvá vo futbale žiakov a žiačok. Obom tímom sa darilo a zhodne sa umiestnili na druhých miestach.⚽️🥈

             

            Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

          • Dejepisná exkurzia Kežmarok

          • Dňa 25. apríla 2023 mali žiaci 7. ročníka možnosť navštíviť  viaceré pamiatky v našom regióne.

            Prvou z nich bol Kežmarský hrad. Jeho zvláštnosťou je umiestnenie. Rozprestiera sa priamo v meste, preto patrí medzi tzv. mestské hrady na Slovensku. Na jeho nádvorí si naši žiaci zahrali aj živú dámu.

            Azda najzaujímavejšou zastávkou bolo Evanjelické lýceum v Kežmarku. Pani lektorka nám veľmi pútavo predstavila túto kultúrnu pamiatku s bohatou históriou. Pôsobilo a študovalo tu vraj množstvo osobností slovenských i európskych dejín. Z pre nás najvýznamnejších možno spomenúť napríklad Pavla Jozefa Šafárika, Karola Kuzmányho, Sama Chalupku, Janka Kráľa, Pavla Országha Hviezdoslava, Martina Kukučína či Janka Jesenského. V budove lýcea je umiestnená najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe, ktorá sa pýši 150 000 zväzkami všetkých možných odborov i svetových jazykov. Ale asi najviac zaujal našich žiakov miestny „karzer“, čiže väzenie pre neposlušných žiakov.

            V programe dňa nechýbala ani návšteva Dreveného artikulárneho kostola v Kežmarku z 18.storočia a Nového evanjelického kostola v Kežmarku postaveného miestnymi veriacimi v druhej polovici 19. storočia.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je venovaný našej planéte a každoročne sa koná 22.apríla. V súčasnosti patrí tento deň medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme.

            Ako prebiehal tento deň v našej škole ? My sme si ho pripomenuli rôznymi aktivitami.

            Každá trieda vytvorila so svojím triednym učiteľom aktivity a niekoľko záchranných akcií pre našu planétu Zem. Prváci, druháci a štvrtáci skrášľovali okolie školy vyzbieraním odpadu v okolí záhradky. Tretiaci navštívili ZOO, kde spoznávali život zvierat a ich prostredie. Piaty ročník sa oboznámil so zoológiou a botanikou v Múzeu Spiša. Šiestaci sa oboznámili s Náučným chodníkom v Smižanoch. Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka sa postarali o náš areál školy. Skrášlili areál vysedením kvietkov, maľovaním pergoly a lavičiek. Naši najstarší žiaci, žiaci deviateho ročníka, navštívili čističku odpadových vôd a triedičku odpadu. 

            Tento deň sme si všetci náramne užili, no hlavne sme urobili niečo pozitívne pre našu planétu Zem.

          • Veľká noc v ŠKD

          • Veľkonočné sviatky sú pre deti vzácne. Tešia sa na ne, pretože sú výnimočné, pestré a veselé, plné zaujímavých činností a sú zároveň oslavou jari. Veľká noc predstavuje množstvo tradícií a zvykov. Tento rok v ŠKD sa konali  veľkonočné  dielne. V oddeleniach sme si  vyrábali z rôznych materiálov rôzne symboly Veľkej noci ako sú: zajačiky, vajíčka, košíčky. Všetci boli so svojou prácou spokojní a s radostným očakávaním Veľkej noci odchádzali domov.

            Veľká Noc

                            Šibem, šibem, šibi ryby,

                            môj korbáčik nemá chyby.

                            Ešte vody trošička,

                            daj vajíčka z košíčka.

          • Slávik Slovenska

          • V stredu popoludní pred veľkonočnými prázdninami – 5.4.2023 sa stretli fanúšikovia ľudovej piesne v súťaži Slávik Slovenska. Jej 31. ročník priviedol do jednotlivých kategórií dievčatá aj chlapcov, ktorí predviedli pomalšiu, aj rýchlejšiu pieseň zo Spevníka Slávika Slovenska 2023 (zo Spiša), ale zaspievali aj obľúbenú pieseň v rusínskom nárečí. Porota ocenila výkony aj pochvalným uznaním za pekný výkon, vyhodnotila spevácke výkony, ktorými budú víťazi reprezentovať našu školu v obvodnom kole 21.4.2023 v koncertnej sále ZUŠ, už s hudobným doprovodom.

            Výsledky:

            1. kategória:   1. miesto Katarína KOŠÍKOVÁ 3.C

            2. kategória:   1. miesto Nela PASTUCHOVÁ 5.C

                                   2. miesto Martin Debnár 6.A

                                   3. miesto Martin PETRUŠKA 5.C

            3. kategória:   1. miesto Barbora JANČÁROVÁ 7.B

            7 žiakov získalo pochvalné list. Víťazkám prajeme veľa úspechov v obvodnom kole.

        • Aj učitelia sa vzdelávajú – ISLAND
          • Aj učitelia sa vzdelávajú – ISLAND

          •  

             

            Názov kurzu: Štruktúrovaná vzdelávacia návšteva škôl

            Termín konania kurzu: 19. 03. 2023 - 26. 03. 2023
            Miesto konania kurzu: Reykjavík, Island

            Pedagógovia zúčastnení Erasmus+ programu: Ing. Katarína Špirková, Ing. Svetlana Hamráčková

             

            Už niekoľko rokov počúvame na Slovensku o úspešnosti škandinávskych školských systémov, ktoré zapĺňajú popredné miesta v rebríčkoch vykazujúcich kvalitu vzdelávania. Kto z učiteľov by sa nechcel do týchto krajín pozrieť a zažiť fungujúce školstvo na vlastnej koži? Po absolvovaní Erasmus+ programu vo Fínsku v roku 2019, sme tentokrát navštívili Island, ktorý spája kvalitné školstvo s nádhernými prírodnými krásami.

            Sedem dní na Islande bolo zameraných na zoznámenie sa s fungovaním školského systému a na spoznanie aspoň niektorých z množstva prírodných krás. Spolu so 129 učiteľmi z 19 krajín Európskej Únie sme, okrem prednášok o histórii Islandu a o islandskom školskom systéme, ktorý len nedávno prešiel významnou reformou, mali aj možnosť navštíviť niekoľko škôl buď priamo v hlavnom meste – Reykjavíku alebo na jeho okraji. Boli sme rozdelení do skupín podľa predmetu, ktorý vyučujeme  a aj podľa typu školy, na ktorej učíme.

             

            Na všetkých školách, ktoré sme navštívili, sme boli očarené obrovským priestorom, ktoré školy využívali, výbornou vybavenosťou, či to boli odborné učebne, priestory na trávenie voľného času, telocvične na rôzne športové aktivity, vybavené kuchynky, kde sa žiaci učili pripravovať pokrmy, učebne praktického vyučovania. Žiaci na Islande sa učia pracovať s drevom, variť, šiť, pliesť, háčkovať. Bez rozdielu pohlavia. Školy nie sú zamerané na súťaženie medzi sebou, ide im skôr o všeobecný rozvoj každého dieťaťa a jeho uplatnenie v živote. Základné školy na Islande podporujú individuálny a nedirektívny prístup k žiakom. Dôležitá je fyzická a psychická pohoda detí a učiteľov.

             

            Angličtina je takmer rovnocenným jazykom ako materinský jazyk a žiaci s ňou rastú takmer od narodenia, pretože anglické filmy nie sú dabované a aj množstvo kníh a študijného materiálu je možné zohnať len v angličtine. Ich úroveň angličtiny je taká dobrá, že na stredných školách sa už nevenujú gramatike, ale tvorivému písaniu, čítaniu a diskusii.

             

            Školy si uvedomujú, že umenie je popri vzdelaní pre život každého človeka veľmi dôležité, preto súčasťou vyučovania sú aj hodiny hudby a dramatickej výchovy. Na školách panuje pohoda, priateľstvo, vyrovnané vzťahy medzi učiteľmi a žiakmi. Mladší žiaci trávia veľa času vonku, prestávky vo vnútri školy sú bez pedagogického dozoru na chodbách. Žiaci sú od útleho veku vedené k samostatnosti a zodpovednosti za seba. Islandský systém podporuje žiaka, jeho prirodzené nadanie, nenúti ho memorovať poučky, vyzdvihuje žiakove klady a nie jeho nedostatky. Základnými piliermi vzdelania sú demokracia, tvorivosť, zdravie, rovnosť a široko chápaná gramotnosť.

             

            Náš pobyt na Islande bol pre nás nezabudnuteľným. Nielen čo sa týka premenlivosti počasia, prekrásnej rozmanitej prírody, drsného oceána, ľadovcov, gejzírov, vodopádov a mesačných planín. Stretli sme tam množstvo milých a otvorených ľudí, pre ktorých je angličtina samozrejmým cudzím jazykom, v ktorom sú schopní komunikovať a vždy sú ochotní poradiť a pomôcť. Veľmi obohacujúcim bolo aj stretnutie s učiteľmi z krajín EÚ a vzájomné vymieňanie skúseností zo života v našich krajinách a školách. Je dôležité stretávať sa s ľuďmi z rôznych kútov sveta, rozprávať sa, vymieňať si skúsenosti, hľadať, čo máme spoločné a čo rozdielne, otvárať myseľ novým možnostiam, rozširovať si obzory a obohacovať sa novými poznatkami. Aj o tom sú programy Erasmus+.

      • Kontakty

        • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
        • 053/ 44 13 990, 0948 934 866 - Riaditeľka školy 053/ 44 13 992, 0904 575 900 - Zástupca riaditeľa školy 1.stupeň 053/ 44 13 992, 0948 934 886 - Zástupca riaditeľa školy 2.stupeň 053/ 44 23 754 - Tajomníčka školy 053/ 42 99 754 - Ekonómka školy 053/ 44 61 120 - Školská jedáleň
        • Nad Medzou 1 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
        • 35546042
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje