• PASOVANIE PRVÁKOV

          • Najprv si pozreli rozprávku Soľ nad zlato po spišsky. Najdôležitejšou úlohou pre prvákov bolo zloženie prváckeho sľubu. Keď zaznelo zborové: „Tak sľubujeme!“, po prejdení zlatou bránou popri kráľovi z rozprávky si prevzali naši prváci od dievčat medailu prváka, pamätný list a záložku. Rodičia im pripravili balíček s knihou a sladkosťami.

            Rozprávkovú tému pasovania ukončila hra na flaute známou skladbou z rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.

            Nech sa vám darí, naši šikovní prváci! 

            Prvácky sľub

            Ja - prvák, sľubujem vám, že na hodinách pozor dám.

            Pripravím sa riadne, desiatu zjem  každopádne.

            Písmenká  a  čísla úhľadne napíšem perom a nakloním ich vždy správnym  smerom.

            Pravidlá slušného správania dodržím vždy a rád, ak  chcem byť s triedou kamarát.

            Usilovať sa budem zvládnuť to sám, tak na svoju prvácku česť prisahám!

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Jeseň je naozaj krásna. A v jednom zo svojich jesenných mesiacov – v októbri, nám pripomína jednu z najvzácnejších cností. Je ňou úcta k starším.

            Aj tento rok deti z ŠKD nezabudli na našich starkých a uctili si ich darčekom, ktorý si pripravili. Najmladšie deti z I. a II. oddelenia si pre svojich starkých pripravili aj program v školskej jedálni, ktorý bol možno trochu krátky, no o to viac im ho z lásky venovali.

          • Exkurzia Dukla

          • Dňa 18. októbra 2023 sa uskutočnila dejepisná exkurzia na Duklu. Naši deviataci navštívili Svidník a jeho okolie, miesta, kde sa počas prvej a druhej svetovej vojny sústredili urputné boje.

            V zime 1914 - 1915 tu ruské vojská prekročili karpatské priesmyky a dostali sa na územie dnešného Slovenska. Neskôr sa tu rozpútala mohutná Karpato-duklianska operácia na jeseň roku 1944.

            K miestam, kde bolo treba vzdať úctu padlým vojakom, patrili Pamätník Sovietskej armády vo Svidníku a Pamätník Československej armády na Dukle. Na vlastné oči naši žiaci videli, kde sú pochované tisíce sovietskych, česko-slovenských aj nemeckých vojakov.

            Vo vojenskom múzeu vo Svidníku a v jeho areáli mali možnosť prezrieť si rôznu bojovú techniku: od mínometov, terénnych obrnených vozidiel, tankov až po lietadlá a všeličo iné.

            vyhliadkovej veže na Dukle bolo vďaka veľmi dobrej viditeľnosti možné pozorovať všetky strategické body, kde mali velitelia stanovištia a kadiaľ postupovali jednotky ozbrojencov.

            Zaujímavým bodom programu bola aj návšteva vojenských bunkrov – zemľaniek v lese pri obci Vyšný Komárnik.

            Naši žiaci mali možnosť stretnúť sa zblízka s históriou našej krajiny, vidieť, ako naši predkovia bojovali za slobodu svojho národa.

          • Svetový deň zdravej výživy

          • Svetový deň zdravej výživy si každý rok 16. októbra pripomínajú ľudia vo viac ako 150 krajinách sveta. Aj na našej škole sme si spolu so žiakmi 1. stupňa tento deň pripomenuli a pripravili rôzne aktivity a činnosti. Žiaci 1. ročníka si zahrali pohybovú hru Ovocníčkovia, vyfarbovali ovocie a zeleninu, nalepovaním farebného papiera vytvorili koláž jablka a hrušky, spájali pomiešané kúsky vitamínov.  Naši druháci si pripravili nielen pestrofarebné košíčky a zaváracie poháre plné ovocia a zeleniny, ale vytvorili aj „magnetické“ ovocie, zeleninu. Tretiaci kreslili rôzne druhy ovocia a zeleniny, do ktorých vpísali aj pár veršíkov o nich. Tento deň využili aj na hodinách SJL, MAT a násobilku, delilku, abecedu si precvičovali so zdravými potravinami. Šikovní štvrtáci ukázali ako vedia pracovať na počítači. Vytvorili pexesá ovocia, zeleniny, zdravých produktov, s ktorými si potom aj zasúťažili. Niektorí sa prejavili ako „šikovné gazdinky“ a naaranžovali plné misy chutného ovocia a zeleniny. Spoločne sme sa zapojili do projektu „Hovorme o jedle“ a výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“. Aktivity prebiehali nielen v tento deň, ale aj počas celého týždňa. Žiaci športovali, ochutnávali, v triedach zhotovili výstavky ovocia a zeleniny, dodržiavali zásady zdravej výživy. Všetci sme si  uvedomili, že zdravie je veľmi dôležité, preto si ho máme vážiť a chrániť.                                                                                                                    

          • 🏊🏼‍♂️Teo Zalčík

          • Náš žiak, ktorý sa zúčastnil plaveckej štafety,  získal hneď niekoľko pódiových ocenení.

            2. miesto - 25 m, 100 m

            3. miesto - 50 m

            Srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspešne naplávaných kilometrov.

          • Okresné majstrovstvá v bedmintone

          • V stredu a štvrtok (18.10.2023 a 19.10.2023) sa v telocvični ZŠ, Komenského 3, Smižany konali okresné majstrovstvá v bedmintone žiakov a žiačok základných škôl.

            V oboch kategóriách sa naši žiaci umiestnili zhodne na štvrtom mieste z pätnástich zúčastnených škôl.

             

            Za reprezentáciu školy ďakujeme.

          • Šarkaniáda

          • Tak ako každé ročné obdobie má svoje čaro, tak aj jeseň má to svoje. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírody a príprava zvierat na zimný spánok... Pre jeseň sú však charakteristické aj šarkany. Preto sme si s deťmi v ŠKD z III. a IV. oddelenia zorganizovali ,,Šarkaniádu“, jedno z najobľúbenejších podujatí.

            V piatok 13. októbra 2023 sme sa spolu s niekoľkými rodičmi a deťmi vybrali na letisko, kde sa všetky deti s radosťou pustili do púšťania šarkanov rôznych farieb i veľkostí. Okrem toho sme sa odfotili pri krásnom vrtuľníku, ktorý sme sledovali pri pristávaní. Deti sa nabehali, vyšantili do sýtosti a na záver každé dieťa dostalo sladkú odmenu. Ďakujeme rodičom za spoluprácu a zabezpečenie šarkanov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu „Šarkaniádu“!

          • Mestská športová olympiáda - Malý futbal ⚽️

          • Dňa 10. októbra 2023 sme sa zúčastnili Mestskej športovej olympiády - Malý futbal mladších žiakov na ZŠ Nejedlého. Žiaci ukázali, že vedia hrať rovnocennú hru aj s ťažším súperom. Šťastena tentokrát pri nás stála. Po veľmi náročných zápasoch naše mladé mužstvo v konkurencii obsadilo pekné 3. miesto. Za reprezentáciu im patrí veľká pochvala.

             

            Blahoželáme 👏🏼

          • 🔴Hlásime postup na krajské kolo v cezpoľnom behu žiačok ZŠ🔴

          • Naši žiaci a žiačky sa dnes zúčastnili okresného kola v cezpoľnom behu ZŠ.

            Žiačky:

            Dorota Straková - 2. miesto 🥈

            Sandra Marcinčáková - 3. miesto 🥉

            🏆Okrem jednotlivcov sa súťažilo aj v družstvách, kde naše žiačky získali prvenstvo a týmto si zabezpečili postup do krajského kola v cezpoľnom behu ZŠ.

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Literárno - dejepisná exkurzia Liptov

          • Dňa 6. októbra 2023 sme sa s našimi šiestakmi vybrali na Liptov, aby sme spoznali dôležité miesta späté s našimi dejinami a literatúrou.

                 Skoro ráno nás autobus doviezol do malej dedinky pri Poprade – Gánoviec, tu sa nachádza pozostatok travertínovej kopy, kde v minulom storočí prebiehala ťažba a kde sa aj našiel odliatok lebky neandertálca.

                 Ďalšou zastávkou bol Havránok pri Liptovskej Mare. Mali sme šťastie na krásne výhľady, a tak sme s chuťou vykročili do kopca smerom k starému keltskému hradisku, prezreli si opevnenú svätyňu so stopami keltských náboženských rituálov. 

                 Slnko nás sprevádzalo aj po príchode do Liptovského Mikuláša, kde sme navštívili Múzeum Janka Kráľa. Zoznámili sme sa so životom „najrevolučnejšieho“ spomedzi štúrovcov, vypočuli sme si príbehy o jeho nepokojnej duši.

                 V podzemí múzea nám pani sprievodkyňa predstavila príbeh Juraja Jánošíka, známeho slovenského zbojníka, ktorý bohatým bral a chudobným dával.

                 Poslednou zastávkou bol rodičovský dom Milana Rúfusa v Závažnej Porube, malej dedinke pod horami. Uchvátení prednesom ochotnej pani sprievodkyne sme sa pokúšali vžiť do sveta malého Milana, ktorý každý deň pešo kráčal do školy 6 kilometrov. Miestni sú hrdí na svojho velikána, na jeho poéziu, ktorá v sebe nesie múdrosť aj pokoru.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Riaditeľstvo základnej školy veľmi pekne ďakuje rodinám, ktoré poskytli ubytovanie a celotýždennú príkladnú starostlivosť o deti poľských projektových partnerov - projekt Erasmus+ od 1.10.2023 do 6.10.2023.

          • Plavecká štafeta

          • Dňa 6. októbra 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili plaveckej štafety v rámci Európskeho týždňa športu.

          • Úprava vyhlasovania zo stravy počas víkendu

          • Od 6. októbra 2023 sme upravili čas vyhlasovania z obedov počas víkendu z piatka 14:00 hodiny na pondelok do 7,00 hodiny cez internetové vyhlásenie on-line na web stránke školy: elektronický stravný systém  strava.cz

            VYHLASOVANIE ONLINE:

            prihlasovacie meno: je vždy priezviskomeno (malé písmena - spolu - bez diakritiky)

            prihlasovacie heslo: je rovnaké ako prihlasovacie meno (po prvom prihlásení heslo odporúčame zmeniť)

            Všetky dôležité postupy, informácie sú uvedené na stránke pre objednávanie stravy v sekcii nápoveda.

            VYHLASOVANIE TELEFONICKY:

            od 07:00 hodiny do 07:30 hodiny telefonicky: 053/446 11 20 iba v pondelok !!!

            VYHLASOVANIE OSOBNE:

            osobne v kancelárii vedúcej ŠJ

             

             

            Ostatné dni v týždni najneskôr do 14:00 hod. predchádzajúceho dňa školského vyučovania !!!

            (v zmysle VZN Mesta Spišská Nová Ves č. 6/2022,  dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov pre školské stravovanie – Zásady správnej výrobnej praxe: HACCP a pod...)

            Táto úprava bude mať vplyv na zostavovanie jedálneho lístka. Preto v pondelky budú plánované také jedlá, ktoré umožnia dodržať všetky hygienické nariadenia vzťahujúce sa na školské stravovanie a nenarušia Zásady správnej výrobnej praxe.

             

            Postup pri odhlasovaní/prihlasovaní prostredníctvom  internetu:

            • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
            • klik - strava.cz
            • klik – výber jedálne vpísať 9273 (číslo jedálne) resp. klik lupa nájdi mesto Spišská Nová Ves → ZS Nad Medzou
            • klik – užívateľ: priezvisko a meno (stravníka) spolu malým písmenom bez diakritiky (napr. pieckamichal)
            • klik – heslo: také isté ako užívateľ (v našom prípade: pieckamichal)
            • klik – prihlásiť
            • klik lišta hore objednávky
            • vyberte si deň, v ktorom chcete urobiť zmenu – klik na štvorček, znak zmizne – je odhlásené ak chceme naspäť prihlásiť tak opäť klik na štvorček znak sa vráti
            • dokončenie objednávky – klik na zelené tlačidlo ODOSLAŤ v zelenom poli sa objaví veta Objednávky boli úspešne uložené
            • po všetkých potrebných úkonoch sa odhlásiť

            Zmenu v stravovaní oznámte aj svojím deťom, stáva sa, že dieťa vyhlásené rodičom prostredníctvom internetu sa dožaduje obeda

          • Literárna exkurzia Orava – 7. ročník

          • V piatok 29. septembra 2023 sa žiaci siedmeho ročníka vydali po ceste spoznávania spisovateľov z Oravy, ich života a diela. Literárna exkurzia ich najprv zaviedla na miesto narodenia spisovateľa Martina Kukučína – dedinky Jasenová. Po zaujímavom výklade o jeho živote a tvorbe, si mohli pozrieť fotografický materiál, ktorý dokumentuje autorove životné cesty a tvorbu nielen v slovenskom, ale aj chorvátskom prostredí. Ďalšia zástavka bola hájovňa neďaleko Oravskej Polhory. Je to jediné múzeum literárneho diela na Slovensku. Múzeum sa viaže k dielu Hájnikova žena od Pavla O. Hviezdoslava. Na záver ich kroky viedli do Dolného Kubína, kde sa zastavili v Literárnom múzeu P. O. Hviezdoslava. V jednotlivých miestnostiach múzea si po skončení odborného výkladu žiaci prezreli obrazový a textový materiál doplnený osobnými vecami z pozostalosti tohto významného slovenského spisovateľa. Počas exkurzie si školáci obohatili svoje literárne vedomosti a zároveň sa zoznámili s časťou oravského regiónu.

          • Mestský útulok

          • Zaujímavé popoludnie prežili deti III. a IV. oddelenia ŠKD návštevou mestského útulku. Počas presunu na našu bezpečnosť dozerala hliadka Mestskej polície. Pracovníci útulku nám vysvetlili, ako sa správne starať o psíkov a mačičky, ako im pomôcť. Deti zvieratkám priniesli granule, konzervy, piškóty a pamlsky. Veľkú radosť urobilo venčenie psíkov na vôdzke.

        • Uznesenie
          • Uznesenie

          • Rada RZ ZŠ Nad Medzou SNV:

            berie na vedomie:

            1. čerpanie rozpočtu RZ za r.2022/2023
            2. čerpanie rozpočtu 2% za r.2021 a r.2022 v šk. roku 2023/2024

            schvaľuje:

            1. rodičovsky príspevok vo výške 15 eur na žiaka v šk. roku 2023/2024
            2. dar škole vo výške 5 eur na žiaka v šk. roku 2023/2024
            3. rozpočet RZ na šk. rok 2023/2024
            4. rozpočet 2% z dane pre RZ na šk. rok 2023/2024  t. j. 2% dane z roku 2021 a 2022.

            za:28, proti:0, zdržalo sa:0

            V Spišskej Novej Vsi dňa 26.9.2023                               

            René Novák - predseda rady RZ  

                                       

          • Biologická exkurzia

          • Dňa 28. septembra 2023 sme sa so žiakmi 6. ročníka zúčastnili biologickej exkurzie na farme vo Východnej.

            Program prehliadky začal privítaním. Po vstupnej inštruktáži a oboznámení s históriou farmy sme sa spolu so sprievodkyňou presúvali po jednotlivých stanovištiach.

            Ako prvú sme navštívili sýpku, kde sme mohli pozorovať prípravu krmiva pre kravy a ovce, ďalšou zastávkou bola dojáreň, kde sme mohli vidieť ako sa dojí 900 kráv v 21. storočí. Následne sme sa presunuli do pôrodnice, kde sme mohli stretnúť kravy pred a po otelení. Veľmi zaujímavé bolo navštíviť aj hotel spokojných kráv, čo je jeden z najmodernejších kravínov na Slovensku, kde majú kravy vlastné kaderníctvo a robota, ktorý im kontroluje a prihŕňa potravu. Našou poslednou zastávkou bolo teliatkovo, kde sme mohli vidieť teliatka tesne po narodení.

            Žiaci mali možnosť vyrobiť si aj vlastný syr, ktorý si mohli zobrať domov.

            Bol to náučný, obohacujúci a príjemne strávený deň v lone podtatranskej prírody.

          • Trnava Open 2023 - Slovak Cup 1

          • 24. september 2023 sa v Trnave konalo 1. kolo pretekov v rýchlokorčuľovaní Slovak Cup. Našu školu reprezentovalo 5 žiakov. Medzi najúspešnejších pretekárov patrili žiaci: Tatiana Spodníková (3.A) - 1. miesto v kategórii Junior F Girls, Ema Fabianová (3.B) - 3. miesto v kategórii Junior F Girls, Lenka Vastušková (5.A) - 1. miesto v kategórii Junior E Girls a Lea Urbanová (5.C) - 3. miesto v kategórii Junior E Girls. Všetkým víťazkám srdečne blahoželáme! 

          • Výchovný koncert

          • Dnes sa naši žiaci zúčastnili predstavenia ,,Denník slepého Spišiaka”, ktoré si pre nás pripravili tanečníci z Denzz Industry. Moderným spôsobom priblížili históriu a súčasnosť mesta Spišská Nová Ves. Sme radi, že medzi vystupujúcimi sme spoznali aj našich žiakov. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Nad Medzou 1, Spišská Nová Ves
      • 053/ 44 13 990, 0948 934 866 - Riaditeľka školy 053/ 44 13 992, 0904 575 900 - Zástupca riaditeľa školy 1.stupeň 053/ 44 13 992, 0948 934 886 - Zástupca riaditeľa školy 2.stupeň 053/ 44 23 754 - Tajomníčka školy 053/ 42 99 754 - Ekonómka školy 053/ 44 61 120 - Školská jedáleň
      • Nad Medzou 1 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
      • 35546042
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje